De hyllar Smålandsstenar

 

Ritta och Jaber Babana stortrivs i Smålandsstenar. De vill ta sin restaurang Jabers kök vidare och utvecklas ännu mer.

Jabers kök har funnits i Smålandsstenar i tolv år. Men de har nyligen flyttat och skapat en ny restaurangmiljö på sin nya adress på Nissastigen.
Hur har det gått efter flytten?
– Jättebra faktiskt, säger Jaber.
Det finns många matställen i Smålandsstenar, det måste vara hård konkurrens?
– Vi gillar konkurrens, det är bra. Då utvecklas man.
– Det är många stora industrier i Smålandsstenar, många som äter lunch, det gör att det finns plats för flera restauranger, säger Ritta.

Socialt nätverk

Bra mat, säger Jaber, är förstås det viktigaste för att lyckas med restaurangverksamhet. Men i Smålandsstenar finns det ett annat moment som har stor betydelse också.
– Här betyder det sociala nätverket mycket. Våra barn betyder mycket för oss, genom att de känner många i Smålandsstenar. Och vi har bra kontakt med flera av företagen. Många av dem är stammisar och kommer hit och äter på luncherna.

Ni trivs i Smålandsstenar?
– Ja, vi trivs jättebra, säger både Ritta och Jaber.
– Det är gott om goa människor här, säger Ritta
– Det är perfekt, fyller Jaber i, det blir inte bättre än så här; lugnt och trevligt. Och ändå nära till lite större städer.

Satsar på à la carte

Jabers Kök är kund till Hammargården, som levererar potatis, grönsaker, mejeri med mera. På senare tid har man köpt räkor och fisk via Hammargården också. Det är ett kundförhållande som går lite mer på djupet.

– Det är mer ett samarbete än ett vanligt kund-leverantörförhållande, säger Rolf Elghag från Hammargården och Jaber nickar instämmande.
– Det var via Rolf vi fick kontakt med Stefan Holmström.
Den kände kocken Stefan Holmström, som är verksam i Halmstad (med rötter i Gislaved) besökte Jabers kök i november.
– Han var här och jobbade med oss i 20 timmar, gav oss utbildning och skapade den à la carte-meny vi har idag.

Varför ville ni ha hjälp av Stefan?
– Du vet att vi kommer från ett annat land, en annan kultur. Vi tänkte att det skulle vara bra att få se en bra svensk kock jobba på nära håll. Och det blev jättebra. Folk här i Smålandsstenar pratar om det fortfarande. Jag kommer definitivt att anlita honom igen.

Lokalt samarbete

– Det är precis så här vi vill arbeta på Hammargården, säger Rolf Elghag.
– Att arbeta nära med kunder som vill utvecklas och som vi utvecklas med tillsammans.
Samarbetet med Hammargården har också en annan dimension för Jabers Kök.
– Det är ett lokalt företag, vi vill ju att de ska finnas här och utvecklas, säger Jaber.

Betyder det något för leveranssäkerheten, att det är lokalt?
– O ja, det går alltid att få varor snabbt, säger Ritta.
Hammargårdens grund är den egna potatisodlingen. Där är man mån om korta ledtider. Alla ordrar som kommer in för tolv exekveras samma dag. Potatis skalas och vacuumförpackas och levereras dagen därpå.
För en restaurang med lunchservering är kvaliteten på potatisen mycket viktig.
– Hammargården levererar hög kvalitet. Vi har alltid bra potatis, säger Jaber.

 

Bilden: Rolf Elghag, Hammargården, tillsammans med Ritta och Jane Babana

Hammargården Blogg

Hammargården Blogg