Mat från grunden med närodlat

För Gästgivargården i Värnamo är kvaliteten i råvarorna avgörande. Därför passar de korta transporterna och det närodlade från Hammargården bra in i konceptet.

Det är riktigt klassisk Värnamomark vi beträder när vi kommer till Gästgivargården. Det vackra huset med sin klassiska miljö är nästan 200 år gammalt. Det har varit bostad åt häradshövdingar genom åren, läroverk en tid och sedan 1938, restaurang. Länge var Hotell Turisten inrymt i huset. Nu är det Ulla och Conny Sandelin som driver Gästgivargården i lokalerna.

Kvalitet viktigast

Att Gästgivargården och Hammargården har hittat varandra beror på att de båda företagen har ett gemensamt intresse: matråvaror med kvalitet.
– Att det är bra kvalitet är det viktigaste, säger Sara Emanuelsson som är köksmästare på Gästgivargården.
– Det började med potatisen, berättar Conny om hur Gästgivargården och Hammargården hittade varandra.
Ett restaurangkök idag behöver färdigskalad potatis. Då är det viktigt med en lokal leverantör.
– Det är närodlat, nyskalat och korta transporter, det är viktigt för oss, säger Ulla Sandelin.
– Sedan har Hammargården utvecklats, det är intressant för vår del, säger Conny.
Idag levererar Hammargården potatis, nästan alla grönsaker, ägg och en del skaldjur och fisk.
– Vi är alltid noga med att testa allt innan vi tar in det i vårt sortiment. Kvaliteten är mycket viktig för oss. Bra kvalitet håller i längden, säger Rolf Elghag från Hammargården, som också avslöjar att man fortsätter att utveckla sortimentet och har planer på att även börja leverera svenskt, färskt, närproducerat kött.
– Det som nu saknas för oss för att bli komplett grossist till restaurangbranschen är en frys, för att kunna leverera frysta varor också.

Mat för alla

Gästgivargården har två skepnader, kan man säga. På sommaren är terrassen en social mittpunkt i stan på kvällarna. Annars är luncherna, konferenserna och beställningsmiddagarna det som karaktäriserar etablissemanget.
När det gäller maten spänner man från svensk husmanskost till all världens rätter. Luncherna står stadigt i den svenska mattraditionen, med rätter klassisk husmanskost på menyn varje dag och kanske stans rikhaltigaste salladsbord. Men när man studerar menyerna ser man att det är genomtänkt för att passa många. Det är flera olika alternativ och mycket att välja mellan varje dag.
– Sedan några månader har vi praktiserat också att alltid ha en kycklingrätt som alternativ på luncherna. Det innebär att det alltid finns något för våra muslimska vänner. Det märker vi har betydelse, säger Conny Sandelin.

Hammargården Blogg

Hammargården Blogg