Odlaren som blev grossist

Andreas Brånalt på Hammargården

Andreas Brånalt på Hammargården.

Närodlad potatis och morötter är Hammargårdens signum. Men företaget är mer än så idag. Det är en distributionscentral och grossiströrelse också. Mitt på landsbygden ligger det, mellan Dannäs och Tallberga.

Det vanliga för odlare är att ingå i någon annas grossistled, eller att leverera till någon av de stora multinationella livsmedelsföretagen. Men Hammargården gör tvärtom. Med egenodlad potatis och morötter som bas har företaget utvecklats en bred grossiströrelse.

Intill åkrarna

Skalade morötter i vakuumförpackning.

Hammargården säljer egenodlade morötter, skalade i vakuumförpackning

Distrubitionscentralen ligger på gården, precis intill de stora potatisåkrarna. Därifrån lastas och distribueras grönsaker, mejerivaror och kolonialvaror varje dag. Sortimentet utvecklas hela tiden, på organisk väg.
– Det kunderna frågar efter tar vi in, säger Andreas Brånalt, som är chef för verksamheten.
Hammargårdens ursprung är en vanlig lantbruksrörelse.
– Vi hade djur också innan, men nu är det potatis och morötter, berättar Andreas som är tredje generationen på gården.
Ursprunget till dagens grossiströrelse är att gården

började leverera potatis till kunder i närområdet. Restauranger, skolor, förskolor, med mera i Värnamo, Gislaved, Gnosjö och Vaggeryds kommuner.

Skalad potatis

När köken började fråga efter att få skalad potatis köpte Hammargården in utrustning för det. Så idag levererar man skalad potatis och morötter till storköken och oskalad till butik. Dessutom alla varor i grossiströrelsen.

Ägg från Unnaryd på Hammargården

Ägg från Unnaryd säljs genom Hammargården.

Hur kommer det sig att ni distribuerar mejerivaror, mejeriföretagen har väl egen distribution?
– De levererar inte små mångder. Men vi åker ju ändå runt till restauranger och förskolor, så för oss är det enkel att ta med mejerivaror också, när vi redan distribuerar grönsaker.
Hammargården är känt i GGVV-regionen. Det är där företagets tre distributionsbilar kör. Men nu har man även börjat få kunder i Jönköping.

Är Jönköping en ort ni satsar på nu också då?
– Ja, nu har vi börjat köra till Jönköping så vi tar gärna fler kunder där, säger Andreas.

Hammargården Blogg

Hammargården Blogg