Nu är potatisen i jorden!

800 ton potatis. Det kommer det att bli när Hammargården skördar till hösten. Just nu är vårbruket igång och utsädet sätts i jorden.

– Vi är lite senare i år än vad vi egentligen hade velat, säger Andreas Brånalt som är vd för Hammargården.
– Men det är vädret som styr det.
Hammargården vidareförädlar själva mycket av den potatis man odlar. Man levererar skalad potatis till storkök och restauranger, men säljer även oskalad potatis till butiker, bland annat.  

potatis utsäde.

Utsädet på plats, här är det Bintje.

Blir det senare skörd nu då, när potatisen sätts lite senare?
– Nej, det blir ungefär normalt.
På vägen mellan Forsheda och Dannäs i Värnamo kommun ligger Hammargårdens potatisåkrar. 28 hektar odlar man potatis i.

Vilka sorter har ni?
– Bintje, det har vi haft i många år. Det är en populär sort, och god. King Edward har vi börjat med nu efter förfrågningar från butik. Vi odlar också Excellency, Gala och Bellana, som är nyare, tåliga, sorter och avkastar lite bättre.

potatis

Hammargårdens nya potatissättare gör arbetet mer rationellt.

När vi träffas i potatisåkern för reportaget är det högsommarvärme och torrt i markerna. Det är bra förhållanden när man ska sätta potatis. Jorden är preparerad. Man förkupar alltid, för att det ska gå lättare att sätta potatisen.
Hammargårdens nya sättmaskin gör jobbet mycket rationellt. Den plöjer, släpper ner gödsel och sättpotatis i plogfåran, lägger tillbaka jorden och kupar igen. Allt i en följd.

Får ni bearbeta jorden mer sedan?
– Ja, vi efterkupar alltid några dagar efter sättningen, för att trycka ut lite mer luft ur jorden och skapa bra förutsättningar.

Är det bra jordar för potatisodling här?
– Ja, det är det. Bra dränerat.

Man pratar mycket om sandjord i samband med potatisodling. Är det bättre?
– Det viktigaste är att det är bra dränerat, för potatis gillar inte att stå i vatten. Vi odlar i både lättare jordar och lite tyngre, mullrikare. Det fungerar bra i båda.
En odlare vill förstås ha så bra skörd som möjligt. För att uppnå det går det åt både handelsgödsel och kemisk bekämpning. Men det ska brukas så optimalt som möjligt.
– Det gäller att se till att inte övergödsla. Alltid använda precis den mängd som behövs och se till att det finns växtbarriärer mot vattendrag och diken.
– När det gäller bekämpningen använder vi besprutningsmaskiner med fläktar som trycker ner medlet mot jorden, så att vi kan använda små droppar och så lite som möjligt.

Vad är tricket bakom en bra potatisskörd?
– Det är mycket som styr det; väder och vind, rätt gödsel och förhållandena i marken. Det ska inte vara för blött helst. Och inte för torrt.

Se reportagefilm om potatissättningen:

Hammargården Blogg

Hammargården Blogg