Nya maskiner för tre miljoner

Hammaergården potatis Andreas Brånalt

Hammargården investerar i nya traktorer och ny potatissättare. Maskiner som ska ge bättre kvalitet på potatisen.

Säsongen har börjat fint för Hammargården. Potatisen är i jorden och affärerna går framåt. I år gick potatissättningen extra bra. Man har gjort nya maskininvesteringar inför den här säsongen.
– Två nya traktorer och nya potatismaskiner har vi investerat i i år, berättar Andreas Brånalt, vd för Hammargården.
Den nya sättaren ger större möjlighet att ställa in sättningen, så sättpotatisen hamnar mer exakt. Till investeringen hör också en jordbearbetande fräs och ny kantformare.

sättmaskin potatis Hammargården

Ny potatissättare på Hammargården.

Varför gör ni den här investeringen?
– Det är för att få upp kvaliteten på potatisplantorna för en säkrare skörd, säger Andreas.
Det är intressant att se hur sättmaskinen arbetar. Det går en följd, hela processen; en fåra plöjs upp, gödsel prickas ner i fåran, sättpotatisen sätts exakt med det avstånd som är lämpligt, sedan täcks fåran igen ordentligt.
– Det blir en ordentlig kupa med en gång, säger lantmästare Dieter Wagner, som ansvarar för växtodlingen på Hammargården.
– Den blir mer väderbeständig. Skulle det komma en ordentlig åskskur nu på mer 40 millimeter regn så gör det ingenting. Den håller för det. Det är ganska viktigt i våra trakter där det kan komma mycket regn. Det är lätt annars att regnet slår sönder kupan och trycker ihop jorden mot potatisen, då blir den kall och kvaliteten på plantan sämre.
Hammargårdens lantbruk är hårt nischat. Potatis är det som gäller och morötter.

Är det nödvändigt att vara specialist i dagen lantbruk?
– Jag tror att man behöver vara det. Att hålla på med många olika grejer kräver en hel del. Maskininvesteringarna blir väldigt höga.
Det kostar förstås en hel del att hålla maskinparken på hög nivå när man odlar potatis också.

Man måste veta att man har avsättning för produkten, när man gör den här typen av investering?
– Ja, vi har fyraårsavtal med kommunen, så där är det lite långsiktigt. Sedan levererar vi till restauranger, men där är det föstås lite mer upp och ner, säger Andreas Brånalt.

Traktor hammargården

Hammargården Blogg

Hammargården Blogg